Zie hieronder foto's van het hele proces

Opdracht: Maak een stenen beeld voor de ouderen-sociëteit "De Roskam", dat het verleden, heden en toekomst met elkaar verbindt.

Geschiedenis: "De Roskam" was vroeger een herberg in Weesp. Het was eeuwenlang een bekende ontmoetingsplaats waar internationale handelswegen elkaar kruisten zowel over land als via het water, dat ging met koetsen en trekschuiten. Mensen en dieren konden hier rusten, verpozen en elkaar ontmoeten. Er werden later ook films vertoond en feesten gegeven. Er werd veel gedanst en liefdes bloeiden op.

Uitvoering: Ik kreeg ideeën over paarden en dansende mensen, die ik uitwerkte in een presentatie. Er werd gekozen voor "Dansende mensen", wat verbondenheid en plezier symboliseert uitgevoerd in Belgisch hardsteen, staand op een sokkel van stenen die naar de oude geplaveide handelswegen verwijzen.

Nu kon ik gericht aan de slag, de steen bestellen en aan het hakken gaan. Na 2 maanden hakken brak de steen in tweeën; er liep een ader door de steen die zich ontpopte tot breuk.
Wat nu? Ik kon mijzelf niet motiveren om opnieuw te gaan hakken.
Ik besloot om het beeld te gieten van aluminiumcement, wat ook een goed materiaal is voor een beeld dat buiten komt te staan.
Aangezien ik weinig ervaring had met die ambachtelijke techniek, heb ik hulp gevraagd aan Co Latumahina uit Purmerend. Zij is een specialiste in het gieten van beelden.
Na veel nieuwe problemen en proefgietsels is het uiteindelijk een heel mooi beeld geworden, dat op 4 oktober 2008 is onthuld.
Sindsdien staat het op zijn sokkel van oude bakstenen te pronken in de Julianastraat in Weesp.

Veel plezier met de selectie van de foto's van het gehele proces.
Vriendelijke groeten en liefs van Yvonne Leeman

Klik op de onderstaande foto's voor een vergroting.